Varnostna ograja za otroke

Staršem nam je najbolj pomembno, da je otrok zdrav in nepoškodovan.  Zato veliko naših dejanj in misli usmerimo v preprečevanje vsaj tistih poškodb, na katere imamo lahko neposreden vpliv. Otrok je najbolj ranljiv v obdobju, ko začne sam raziskovati svet okoli sebe, a je še tako neroden in nebogljen, da se ne zaveda vseh nevarnosti, ki prežijo nanj. Iz napak se učimo in zato ne bo nič narobe, če otrok kdaj pade in dobi buško. Nevarnost je predvsem padec v kakšno globino kot so stopnice ali vstop v npr. območje delavnice. Tu pa se otrok lahko resno poškoduje in zato moramo tu posvečati največ pozornosti, da ga obvarujemo.

Na srečo pa živimo v času, ko imamo skoraj za vse primerno rešitev. Da otroku preprečimo dostop do teh nevarnih območij so idealna rešitev varovalne ograje za otroka, s katerimi postavimo fizično oviro med otrokom in nevarnim območjem. Ograjo za otroka pa lahko uporabite tudi tam v domu, kjer ne želite vstopa dovoliti otroku.

Če imate na obeh straneh odprtine, ki jo želite zapreti, stabilno steno lahko večino ograj namestite v odprtino brez vrtanja in ko ograjo odstranite ne bo vidnih nikakršnih sledi ograje. Pogoj za namestitev take ograje je tudi simetrija obeh stranic. Če pa želite zapreti odprtino, ki je bolj razgibana ali ni v ravnini pa se morate zateči k rešitvam, ki zahtevajo pritrjevanje ograje na steno z vrtanjem. Odlične rešitve za takšne primere ima blagovna znamka Lascal.

Pred nakupom pa obvezno natančno izmerite odprtino, ki jo zapirate. Od teh dimenzij so odvisne razširitve, ki jih boste dobili pri nakupu. V primeru napake se kaj hitro lahko zgodi, da vam ograja ne bo stala v odprtini, ker bo prevelika ali premajhna. Trde ograje v osnovi lahko pokrijejo določeno odprtino. Le to dosežejo z nastavitvenimi vijaki, s katerimi pritrdite ograjo ob steno. Ko odprtina preseže širino, ki jo lahko osnovna varovalna ograja zapre pa je potrebno dodati razširitev. Le te so različnih širin in se lahko namestijo na eno ali obe strani. S pravo izbiro razširitev pa take ograje postanejo kar univerzalne in lahko zaprejo vse odprtine do tja nekje 1,4 m.

Naj vas pa opozorim še na nekaj lastnosti, ki jih nujno potrebuje varovalna ograja za otroka:

  • Zasnovana mora biti tako, da prepreči plezanje otroka. Ko otrok šele začne odkrivati svet to ni težava, a kaj kmalu začne plezati in če mu ograja to omogoča se lahko ravno na njej poškoduje.
  • Samodejno zapiranje je tudi skoraj obvezna rešitev, ki jo mora ograja imeti. Ko greste mimo s polnimi rokami se kaj lahko zgodi, da jo pozabite zapreti. Otrok pa lahko izkoristi nepazljivost in nesreča je lahko tu.
  • Varnostno odpiranje, ki omogoča odpiranje samo odrasli osebi. Otrok bo kaj kmalu poskušal najti način, da odpre vrata in zato mora ograja imeti mehanizem, ki dovoli le odrasli osebi odpiranje.
  • Višina ograje mora biti nad 75 cm.

Če je ograja skladna z EU varnostnimi standardi vse te lastnosti ima ne glede na to ali je to kje navedeno ali ne.