Otroški avtosedeži

Otroški avtosedeži so danes obvezen in nepogrešljiv del opreme vsakega vozila, v katerem se prevažajo otroci. V cestnem prometu nas vsak dan nesreče in vsebine črne kronike opozarjajo na hude posledice prometnih nesreč, zato se velja nanje pomniti, ko bomo kolebali ali otroka namestiti in privezati, čeprav se bomo odpeljali na krajšo vožnjo. Otroški avtosedeži lahko na preprost, njim lasten način rešujejo hude posledice prometnih nesreč, katerim smo večkrat priča tudi sami.

Razvoj, ki so ga otroški avtosedeži doživeli je velik in obsežen. V začetnih razvojnih fazah avtomobila varnost ni bila tako pomembna, saj so bile hitrosti še nizke, posledično so bile posledice pojemka majhne. Predvsem po drugi svetovni vojni, ko se je razvoj in prodaja vozil povečala, so s pričo hudih prometnih nesreč začele na plan prihajati vedno večje zahteve po varnosti. Razvoj vozil po drugi svetovni vojni je šel v smer hitrosti in cenovne dostopnosti. Ker vozila tako niso bila dostopna le premožnim in bogatim, ampak tudi vedno večjim množicam, se je v vozilih znašlo tudi vedno več otrok. V najzgodnejših obdobjih, ko se ljudje še niso dodobra zavedali posledic nesreč se je otroke prevažalo vsepovsod v vozilu. Otroški avtosedeži so bile košare, naročja odraslih oseb, pa razno razne zaščite s priročnimi predmeti. Vse skupaj zelo primitivno in z današnjega vidika sila neodgovorno.

Naprednejši proizvajalci so se zavedali, da tako ne gre naprej in začeli med razvojne prioritete uvrščati tudi varnost mlajših potnikov, to je otrok. V muzejih in raznih srečanjih starodobnikov lahko še danes vidimo, da so bili otroški avtosedeži že dolgo prisotni na trgu, le da je bil njihov razvojni potencial še razmeroma majhen. Večanju razvojnega potenciala je zagotovo pripomogla tudi množičnost. Sama množičnost je pocenila proizvodnjo, posledično so bili otroški avtosedeži dostopni vedno večjim množicam. Tako se je tudi v razvojne centre prelilo vedno več sredstev, kar je za posledico imelo vedno več izboljšav in novosti med lastnostmi, ki jih otroški avtosedeži imajo še danes.

Varnostni pas oziroma zaščita pred pojemki je bila že nekdaj prisotna na takšen in drugačen način. Danes seveda gre razvoj naprej, tako otroški avtosedeži napredujejo. Tako imamo v današnji časih že naprednejše različice, ki omogočajo ne samo boljšo zašito, temveč tudi bolj praktično uporabo ob večji zaščiti. Danes niso redkost otroški avtosedeži katerih varnostni pasovi sporočajo pravilnost uporabe zatezne sile preko preprostih, vendar vsem razumljivih indikatorjev. Otroški avtosedeži naprednejših proizvajalcev pravilno uporabo zatezne sile označujejo z zeleno oziroma rdečo barvo.