Osebni računalniki in dodatki zanje

Ne poznam nikogar, ki si nebi lastil osebnega računalnika ali prenosnika. Če odštejemo res starejše generacije, si računalnik lastimo skoraj vsi in za to je kar nekaj razlogov. Velika večina računalnike uporablja za zabavo in krajšanje časa, kar nekaj pa računalnike uporablja tudi za delo.

V to, kaj nam osebni računalniki omogočajo se ne bomo poglabljali, bomo pa spregovorili o dodatkih za računalnike. Govorimo seveda o dodatkih kot so tipkovnice, zunanji diski, zvočniki, miške in ostala oprema. Ti dodatki izboljšajo našo uporabniško izkušnjo in nam olajšajo delo. Ergonomska tipkovnica nam omogoča hitrejše tipkanje in naše roke se ne utrudijo tako veliko med delom, kot sicer. Potem so tu še miške, miško kupite tako, da bo kar najbolje sedla v vaše roke. Nekateri imajo majhne roke, nekateri velike, kakšno miško boste kupili, pa je povsem vaša izbira. Ko kupujete periferijo, vam iz lastnih izkušenj povem, da je bolje že sprva kupiti kvalitetne produkte, saj se generični in cenovno najbolj ugodni produkti pokvarijo zelo hitro in tako čez nekaj časa kupite nove, s čemer pa niste naredili nič.

Precej pogosti in uporabni so tudi tiskalniki, ti so namenjeni tiskanju različnih dokumentov in tekstov. Nekateri tiskalniki vam omogočajo tudi fotokopiranje, spet drugi ne. Najbolj pogosti so laserski in pa brizgalni tiskalniki, slednji so malce cenejši, vendar se pri tiskanju dokumentov veliko bolj odrežejo laserski tiskalniki.

Potem so tu še računalniški zvočniki, kakšno nalogo le-ti opravljajo, vemo vsi. Pri zvočnikih ni boljšega reka, kot je slovenski rek »malo denarja, malo muzike«, kvaliteta vašega zvoka in zvočnikov bo pogojena predvsem s tem, koliko denarja boste za zvočnike odšteli. Obstajajo pa nekatere znamke avdio naprav, ki ciljajo le na imidž, zaradi tega pa imajo posledično tudi višjo ceno, svetujem vam, da se takim naprava izogibate. V tem članku smo opisali predvsem najbolj pogoste dodatke za računalnike, trg elektronskih naprav je zelo velik, zato bomo več dodatkov opisali v katerem drugem članku.