Objemni grelci predstavljajo odličen način ogrevanja

Objemni grelci so še ena skupina mnogih grelnih naprav, ki se uporabljajo v različnih vejah industrije. Praviloma se uporabljajo za gretje cilindrov, šob ali drugih oblik v industriji predelave plastičnih mas, kjer je potrebna dodatna toplota za taljenje različnih materialov kot so voski, lepila ali termične zalivne mase.

Bistveno pri tovrstnem ogrevanju je, da cevni grelci ne pridejo v neposredni stik z ogrevanim telesom, ampak materiale segrevajo oziroma topijo preko že omenjenih šob, cilindrov in drugih oblik. Pri tem lahko dosegajo visoke ali nekoliko nižje temperature.

Ločimo objemne grelce različnih vrst in materialov

Danes se najpogosteje uporabljata dva tipa objemnih grelcev. Prva skupina so objemni grelci za doseganje visokih temperatur. Ti imajo ohišje izdelano iz nerjaveče pločevine, lahko pa so tudi iz svetlo vlečene pločevine. Takšna keramična izvedba v kombinaciji z visoko legirano uporovno žico omogoča doseganje temperatur tudi do 1100°C.

Objemni grelci se uporabljajo v različnih vejah industrije.

Objemni grelci za nižje temperature so izdelani iz podobnih materialov, le da so visoko legirane uporovne žice navite na mikanit in omogočajo temperature do 900°C. Ne glede na to, za kateri tip objemnih grelcev gre, je ohišje izdelano iz medenine, pri čemer se debelina giblje med 2,5 do 10 mm.

Kakovostna montaža objemnih grelcev je pogoj za njihovo nemoteno delovanje

Ena od zelo pogostih težav objemnih grelcev je ta, da se lahko pregrevajo. Vendar pa moramo na tem mestu opozoriti na to, da se tovrstne težave pojavljajo le v primeru nestrokovne in neprimerne montaže. Zato je pri njihovi montaži ključnega pomena to, da mora grelec telo objeti enakomerno po celotni površini.

Priporočljivo je, da se objemni grelci postopoma zategujejo ob njihovem segrevanju, končna pritrditev pa mora slediti šele ob dosegu delovne temperature cilindra in grelca. To je edini način in hkrati tudi zagotovilo, da kasnejših težav s pregrevanjem objemnih grelcev ne bomo imeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *