Kakšno fasado izberem?

Fasada je ogledalo hiše in je eden glavnih dejavnikov tudi pri izolaciji. Izbira materialov fasade pa tudi barve in izdelovalca je dolgotrajen proces, na katerega se moramo konkretno pripraviti in pretuhtati vse možnosti, ki jih imamo na voljo. Fasada predvsem zaradi izolacije tudi ključno vpliva na kasnejše stroške ogrevanja. Bolj izoliramo fasado, nižji bodo stroški ogrevanja.

Na izbiro fasade vpliva tudi okolje v katerem gradimo našo hišo. To pomeni, da v okolju, kot je naprimer primorska, kjer je večina fasad kamnitih, tudi mi naredimo podobno fasado, saj kompaktna fasada, prebarvana v rumeno tja ne spada in preveč izstopa iz okolja. Prav tako, se na vikendu v gorah iz enakega razloga ponavadi odločimo za leseno fasado.

Najbolj razširjene fasade so sicer sistemi fasad, ki se držijo stene in so sestavljeni iz izolacije, mreže, lepila in na koncu zaključnega sloja, katerega pobarvamo po svojih željah. Imenujemo jih tudi kontaktne fasade. Pri sami izbiri barve se lahko osredotočamo tudi na to, kakšne barve imamo streho, okna, vrata ali zunanje dodatke okoli hiše.

Poleg teh sistemov poznamo še obložene fasade, katere ločimo na prezračevane in neprezračevane. Sama obložena fasada deluje kot ločen sistem od zaključnega sloja gradnje. Neprezračevane so ponavadi pritrjene direktno na zaključni sloj, medtem, ko je pri prezračevanih fasadah vmes prazen prostor, ki skrbi za to, da se vmes ne nabira vlaga. Med neprezračevane fasade lahko štejemo kamnite, med prezračevane pa steklene ali pa lesene fasade.

Izdelava fasade je kompliciran postopek, ki ni primeren, da se ga lotimo sami ampak je priporočljivo, da v ta namen najamemo enega od ponudnikov, ki ponujajo gradnjo fasade. Obenem ponavadi ti ponudniki ponujajo tudi svetovanje pri izbiri materiala, vrste, barve in tudi obliki izolacije. Tudi sam sem pred nekaj leti iskal ponudnika za izdelavo fasade in obrnil sem se na to podjetje http://www.fasade-fasaderstvo.si/fasada.html. Izdelali so mi kvalitetno in cenovno ugodno fasado, ki mi še danes prinese nasmeh na usta, ko jo pogledam.

Debelina izolacije je v večini primerov odvisna od samega materiala, ki ga uporabimo za izolacijo pa tudi od želje, kakšno toplotno prevodnost si želite doseči.