Invisalign – neopazno do ravnih zob

Invisalign. Beseda sestavljena iz dveh besed, in sicer invisible in align. Kar pa pomeni nevidno in poravnano. In točno to je invisalign. Nevidni zobni aparat, ki pa se čedalje bolj uveljavlja pri pacientih, kajti ponuja zelo udobno in elegantno rešitev za vse tiste uporabnike, ki imajo težave z ortodontskimi nepravilnostmi, pod katere uvrščamo neravne zobe, napačno izraščene zobe in podobno.

Zakaj nevidni zobni aparat oziroma zakaj invisalign? Odgovor je zelo preprost. Veliko uporabnikov, ki so primorani nositi klasični kovinski zobni aparat, je mnenja, da jih le ta ovira. Ovire se najpogosteje kažejo pri prehranjevanju, umivanju zob, pa tudi pri komuniciranju. To je popolnoma normalno, kajti aparat zasede kar nekaj prostora v naši ustni votlini, zato so tovrstne »težave« popolnoma na mestu. Vendar se na njih kaj hitro navadimo in morda celo pozabimo, da aparat nosimo. Ker pa je veliko ljudi, ki jih uporaba zobnega aparata straši in se posledično sploh ne odločijo za njegovo uporabo, so strokovnjaki razvili takšen aparat, ki se ga niti najmanj samozavesti uporabniki ne bi branili. In točno to predstavlja invisalign, oziroma nevidni zobni aparat.

Invisalign je narejen iz prozornih plastičnih folij, zaradi česar je prozoren in praktično neopazen. Ker pa je ustna votlina in ravnina zob vsakega pacienta različna, je potrebno nevidni zobni aparat posebej izdelati. Za vsakega naročnika posebej. S pomočjo tehnologije se naredi 3D posnetek zobovja, kjer se nato s posebnimi računalniškimi obdelavami simulira premik zob in njihovo stanje po uporabi aparata. Na ta način dobi vsak pacient po meri izdelan invisalign. Kar je nekako enako kot pri vsadkih, popolnoma prilagojeno. Zakaj pa bi se odločili za tovrsten aparat in ne za klasični kovinski? Predvsem zato, ker je bistveno bolj mobilen, kar pomeni, da lažje poskrbimo za ustno higieno. Poleg higiene pa je seveda še izgled tisti, ki igra precej pomembno vlogo. Neviden, prozoren je za marsikoga veliko bolj sprejemljivo kot pa kovinska alternativa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *