Gotu Kola

Ko slišite besedo Gotu kola, verjetno najprej pomislite na coca-colo. No, vsaj jaz sem. In ker nisem vedela, kaj to je, sem se odločila, da malce raziščem, kaj stoji za tem. Začnimo s tem, da je Gotu cola rastlina, zelišče, ki raste v Indiji in na Kitajskem v vodi ali v okolici vode. Tam jo tudi že tisočletja uporabljajo kot zdravilno rastlino. Nima vonja ali okusa, za zdravljenje pa se uporablja liste in stebla, čeprav ima rastlina tudi drobne vijoličaste cvetke.
Zaradi legende, po kateri naj bi na račun Gotu kole nek zeliščar živel kar 200 let, so jo imenovali kar fontana življenja. Drugače pa so jo uporabljali za celjenje ran, zdravljenje kožnih bolezni kot sta luskavica in gobavost, za zdravljenje respiratornih bolezni, sifilisa, hepatitisa, želodčnih razjed, pa tudi za razne mentalne probleme, boljše delovanje možganov in zdravljenje epilepsije.

Danes se Gotu kolo uporablja predvsem za zdravljenje venskih obolenj in pri težavah z venami. Pomaga pri venski insuficienci in izboljša pretok krvi, tako deluje na cirkulacijo in pomaga tudi pri bolečih in utrujenih ter zatečenih nogah. Zaradi izboljšanja pretoka krvi in boljše prekrvavitve deluje tudi proti utrujenosti in izboljša možganske sposobnosti, izboljša koncentracijo in spomin, podobno kot Ginko biloba. Čeprav dviguje razpoloženje in pomaga proti utrujenosti pa tudi pomirja in pomaga pri izboljšanju spanca.

Če vas je opis te rastline navdušil in potrebujete prav nekaj takega za izboljšanje razpoloženja, koncentracije in spomina. Ali pa vas je navdušila zaradi pomoči pri težavah z venami, cirkulacijo in utrujenimi nogami, potem vas verjetno zanima kje jo dobiti, v kakšni obliki in kako jo jemati. Gotu kolo boste najlažje dobili tako, da jo naročite na kakšni spletni strani, ki prodaja dodatke k prehrani, sigurno pa jo najdete tudi v lekarni. Najpogosteje se prodaja v obliki praška, ki se ga enostavno vmeša v čaj, vodo, sok, jutranji smoothie ali jogurt. Naj opozorim, da ima malce grenak okus, zato boste morda želeli vodi dodati tudi limono. Uporablja pa se 1-3g to je približno ena čajna žlička na dan. V kolikor vam prašek nikakor ne bo šel po grlu, pa vam priporočam, da Gotu kolo kupite v obliki tablet.