Dresirano srce

Nedavno ni nihče podvomil o duševnem zdravju 48-letnega Roberta Epsteina, harvardskega diplomanta in profesorja psihologije, ki je trenutno glavni urednik popularne znanstvene revije Psychology Today. Kot piše nemški tednik Focus, je veljal za neizpodbitnega strokovnjaka na področju duševnega zdravja. Zdaj se mu ugled maje zaradi drznega eksperimenta – na samem sebi. Objavil je namreč oglas, da išče damo, ki bi ga bila pripravljena ljubiti. Ločeni akademik skuša tako dobiti novo prijateljico ali ženo, predvsem pa mu gre za višji cilj: napredek znanosti. Epstein namreč dvomi o prednostih zahodnjaške zakonske zveze iz ljubezni pred dogovorjenim zakonom, kakršen je v navadi v velikem delu Azije in Afrike. »Zahodnjaki dopuščamo, da nas zaslepi strast,« utemeljuje Epstein svoj ekstravagantni pogled. Zakonska zveza iz ljubezni temelji zgolj na spolni privlačnosti, ko pa po nekaj letih želja po drugem pojenja, marsikateri par nima nič več skupnega. Taka žalostna usoda je doletela tudi njega in njegovo prvo ženo. »Šestdeset odstotkov zakonov na svetu se ne sklene iz ljubezni, ampak se zanj dogovorijo,« pravi učenjak. To ga veseli, kajti ločitve takih zakonov so silno redke in, kar je še bolj presenetljivo, polovica teh zakoncev se prej ali slej zaljubi v svojega partnerja. Epstein je seveda prezrl dejstvo, da trdnost zakonskih zvez (odsotnost ločitev) v Afganistanu ali Iranu ne pomeni nujno, da so te dobre. Vendar je nekaj dokazov, ki potrjujejo njegovo stališče. Dolgotrajna študija je primerjala zakonske zveze na Japonskem, ki so jih določili starši, z zakonskimi zvezami iz ljubezni v ZDA. Izkazalo se je, da so se sprva zdeli zakonci v drugi skupini bolj zadovoljni, čez nekaj časa pa je bila raven sreče v obeh skupinah enaka. A kako naj se človek zaljubi počasi in z razumom? Epstein je veliko razmišljal in izdelal nekakšen mojstrski načrt z natančnimi pravili, ki jih morata spoštovati oba partnerja takoj od začetka: obljubita si, da si bosta prizadevala čez pol leta ali vsaj čez leto dni iskreno vzljubiti drug drugega. Dogovorita se, da bosta zavrnila druge oboževalce, prebirala knjige o popolnem odnosu, izboljšala svoje komunikativne sposobnosti, ubogala zakonskega svetovalca ter se vsak konec tedna dobivala in se trudila, da se drug drugemu čim bolj približata. Ni nujno, da dolgo vztrajata pri držanju za roko. »Vsakdo pozna potrebe in želje drugega in tudi ve, kako jih zadovoljiti.« Zato pravila določajo tudi obvezno spolno občevanje. Partnerja morata vzdržati do konca pogodbe; če se do takrat nič ne zgodi, se poslovita.

Po pogodbi je treba pisati tudi dnevnik. Psiholog namreč namerava iz pozitivnih (!) izkušenj partnerjev na koncu sestaviti uspešnico z naslovom: kako se naučimo drug drugega ljubiti in kako to izpeljemo.

Na svoje vabilo je Epstein prejel tisoč odgovorov. Ena od kandidatk mu je poslala celo letalsko vozovnico na svoj zasebni otok. Pri eni je že poskusil. Žal pa vse kaže, da bo svoj poskus pripeljal do absurda: če bo partnerico poiskal sam in mu je ne bodo sorodniki oziroma prijatelji, tvega, da ga bo znova zapeljala strast. »Zagotavljam vam, ženska, ki si jo bo izbral, bo mlajša od 35 let,« je dejal sam David Popenoe, priznani ameriški strokovnjak za zakonsko zvezo, ko so ga povprašali o Epsteinovem eksperimentu.